Certyfikacja chmielu

Producent chmielu, który ubiega się o wydanie certyfikatu na chmiel powinien, w terminie do dn. 31 maja każdego roku zbioru złożyć w Inspektoracie (pokój nr 203/II piętro) lub przesłać pocztą (decyduje data stempla pocztowego) wypełniony formularz “Zgłoszenie powierzchni uprawy chmielu do ewidencji plantacji chmielu”. W przypadku zgłoszenia plantacji po raz pierwszy, Inspektorat nadaje jej czteroczłonowy numer ewidencyjny, o którym informuje Zgłaszającego, a następnie dokonuje weryfikacji zgłoszenia, po czym w przypadku osobistego zgłoszenia w siedzibie Inspektoratu, wydaje “Potwierdzenie zgłoszenia plantacji chmielu do ewidencji”. Producent, który zgłosił plantację chmielu do ewidencji, uzyskał pozytywny wynik kontroli jednolitości odmianowej plantacji lub kwater chmielu oraz posiada spakowany chmiel może złożyć “Wniosek o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany” wraz potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej (w wysokości 17,00 zł – na konto urzędu Miasta Lublin, nr 95 1240 2092 9329 9200 0620 0000), za wydanie certyfikatu dla zgłoszonej we wniosku partii chmielu. Ponadto do każdej zgłoszonej we wniosku partii chmielu, którą producent przedstawia do certyfikacji, należy dołączyć wypełnioną deklarację (wzór wniosku i deklaracji określono w rozporządzeniu MRiRW z dnia 5 sierpnia 2005 r. w sprawie wzoru wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji (Dz.U. z 2005 r. Nr 154, poz. 1291). Działania związane z certyfikacją chmielu nieprzygotowanego wykonywane są w punkcie skupu wg ustalonego harmonogramu dostaw lub w gospodarstwie u producenta chmielu po uzgodnieniu terminu i polegają na:

• pobraniu próbek do badań laboratoryjnych;
• zważeniu opakowań z chmielem;
• zaplombowaniu i oznakowaniu opakowań z chmielem;
• wystawieniu protokółu ważenia i oznakowania opakowań.

Po zakończeniu powyższych czynności, w przypadku pozytywnej analizy laboratoryjnej, Wojewódzki Inspektor wydaje certyfikat na chmiel nieprzygotowany.

Uwaga! Producent, któremu odmówiono wydania certyfikatu na chmiel, może po dokonaniu zabiegów doprowadzających chmiel do minimalnych wymagań jakościowych (tj.: wilgotność do 14%, zanieczyszczenia organiczne grube do 6%, zanieczyszczenia organiczne drobne do 4%), ponownie złożyć wniosek o wydanie certyfikatu. “Wniosek o nadzór nad mieszaniem albo przepakowywaniem chmielu lub produktu chmielowego” wraz potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej (w wysokości 17,00 zł – na konto urzędu Miasta Lublin, nr 95 1240 2092 9329 9200 0620 0000) przedsiębiorca składa w Sekretariacie lub przesyła do Inspektoratu pocztą z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem przed rozpoczęciem mieszania lub przepakowywania chmielu albo produktu chmielowego. Po zakończeniu czynności związanych z nadzorem nad mieszaniem chmielu Wojewódzki Inspektor wydaje certyfikat na chmiel. Po zakończeniu czynności związanych z przepakowywaniem partii chmielu lub produktów chmielowych, w wydanym certyfikacie wpisuje się informację o zmianie opakowania oraz aktualną masę netto i numery opakowań. “Wniosek o nadzór przy wytwarzaniu w procesie obróbki produktu chmielowego albo nad przygotowaniem chmielu” wraz potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej (w wysokości 17,00 zł – na konto urzędu Miasta Lublin, nr 95 1240 2092 9329 9200 0620 0000) przedsiębiorca składa w Sekretariacie lub przesyła do Inspektoratu pocztą z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem przed rozpoczęciem procesu obróbki albo przygotowania chmielu. Jeżeli chmiel został zebrany w określonych rejonach uprawy z plantacji zgłoszonych do ewidencji prowadzonej przez Wojewódzkiego Inspektora oraz jeżeli spełnia minimalne wymagania jakościowe, potwierdzone badaniami laboratoryjnymi, Wojewódzki Inspektor wydaje certyfikat na chmiel przygotowany. Jeżeli produkt chmielowy został wytworzony z certyfikowanego chmielu lub produktu chmielowego w procesie obróbki nadzorowanym przez Inspektora WIJHARS, Wojewódzki Inspektor wydaje certyfikat na produkt chmielowy.

Szczegółowych informacji w powyższym zakresie udziela:

Kierownik Wydziału Kontroli – Pan Kazimierz Pytlak
pokój nr 202\II piętro, tel. (081) 532 06 15 wewn. 22

lub pracownicy Wydziału
pokój nr 203/II piętro, tel. (081) 532 06 15 wewn. 23

FORMULARZE DLA KLIENTA: