Inspektorat

CEL I ZAKRES DZIAŁANIA

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

w ramach urzędowej kontroli żywności w Polsce chroni nie tylko interesy konsumentów i producentów żywności, ale uczestniczy również – jako wyspecjalizowana jednostka podległa Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi – w realizacji polityki żywnościowej kraju.

Celem działania Inspekcji JHARS jest przede wszystkim:

Ø ochrona konsumentów i producentów poprzez zapewnienie dostępu do rzetelnych informacji na temat artykułów rolno-spożywczych,

Ø zapobieganie nieuczciwym praktykom rynkowym,

Ø ułatwienie wymiany handlowej – zarówno z państwami trzecimi, jak i na obszarze jednolitego rynku wewnętrznego UE.

Powyższy cel działania realizowany jest poprzez:

Ø prowadzenie urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,

Ø jak i inne zadania nałożone na IJHARS przepisami krajowymi i Unii Europejskiej,

wymienić tu należy m.in.:

Ø zadania związane z realizacją mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej (np. kontrola „ex-ante”, kontrola „ex-post”),

Ø działania na rzecz ochrony produktów krajowych (np. rolnictwo ekologiczne, produkty regionalne i tradycyjne) oraz umożliwiające ich eksport (np. ocena jakości handlowej, kontrola warunków chowu i tuczu gęsi),

Ø sprawowanie nadzoru nad rynkiem:

  • świeżych owoców i warzyw,
  • mięsa,
  • chmielu i produktów chmielowych,
  • wina gronowego,
  • nawozów,

Ø a także koordynację współpracy Polski z organizacjami międzynarodowymi zajmującymi się żywnością i jej obrotem.

Kontrole jakości handlowej produktów stanowią istotny element systemu gwarantowania jakości żywności wprowadzanej do obrotu oraz bezpieczeństwa ekonomicznego konsumentów i producentów.
Na dzień dzisiejszy w Inspektoracie pracuje 40 osób, z czego 29 osób aktywnie przeprowadza kontrole na terenie województwa lubelskiego, w tym 6 osób w Oddziale w Białej Podlaskiej oraz 3 osoby na przejściach granicznych. To oni dbają, aby dostępna na rynku żywność spełniała normy jakości.