Opracowała: Katarzyna Frączek
Informacja o wynikach kontroli planowej przeprowadzonej przez WIJHARS w Lublinie w II kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
I. Cel kontroli:
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, truskawek, sałaty, pomidorów, pieczarek, ogórków, cebuli w małych i średnich sklepach detalicznych oraz supermarketach w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej (rozporządzenie Komisji 9WE nr 1580/2007) oraz przepisami ogólnymi dotyczącymi jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
II. Zakres kontroli:
Kontrolą objęto 7 podmiotów gospodarczych. Skontrolowano łącznie 107 partii owoców i warzyw o masie 1.456,4 kg, w tym:
- 90 pochodzenia krajowego – 1.270,35 kg;
- 17 z państw UE i z krajów trzecich – 186,05 kg
- Wyniki kontroli:
W wyniku kontroli stwierdzono nieprawidłowości w 13 partiach świeżych owoców i warzyw pochodzenia krajowego w ilości 241,5 kg, co stanowiło 16,6% łącznej masy skontrolowanych partii.
Nieprawidłowości w zakresie wymagań jakościowych dotyczyły przede wszystkim:
- niespełnienia wymagań minimalnych – 4 partie świeżych warzyw. Oferowane do sprzedaży warzywa miały objawy zepsucia i gnicia, z wyciekiem soku oraz obecnością muszek owocowych.
- niespełnienia wymagań zadeklarowanej klasy jakości – 3 partie owoców i warzyw nie spełniały wymagań dla poszczególnych klas jakości ze względu na m.in.: liczne odgniecenia, różnice w wybarwieniu oraz utratę jędrności.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
- kontrola znakowania opakowań detalicznych wykazała nieprawidłowości w oznakowaniu 1 partii świeżych owoców – nie podano odmiany i klasy jakości
- podczas kontroli produktów sprzedawanych luzem stwierdzono nieprawidłowości względem 5 partii świeżych owoców i warzyw ze względu na brak zadeklarowanej klasy jakości oraz kraju pochodzenia
Pozostałe nieprawidłowości:
- we wszystkich poddanych kontroli podmiotach gospodarczych faktury i dokumenty towarzyszącym dostawom partii owoców i warzyw nie posiadały pełnych informacji pozwalających na niepodważalną identyfikację danych partii. Nieprawidłowości najczęściej dotyczyły braku informacji o kraju pochodzenia, klasie jakości, typie handlowym lub odmianie
- jeden podmiot w roku kalendarzowym 2010 nie przekazał do WIJHARS informacji o tym, że dokonał obrotu świeżymi owocami i warzywami w ilości powyżej 100 tysięcy kg.
- Sankcje:
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw WIJHARS zastosował następujące sankcje:
- 6 mandatów karnych na łączną kwotę 1.100 zł
- Podsumowanie i wnioski:
W związku z brakiem pełnych informacji na fakturach i dokumentach wewnętrznych towarzyszącym dostawom świeżych owoców i warzyw, do wszystkich kontrolowanych podmiotów gospodarczych zostały wystosowane zalecenia pokontrolne wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości poprzez zamieszczanie na ww. dokumentach:
- nazwy oraz kraju pochodzenia;
- klasy jakości, odmiany lub typu handlowego (w przypadku jeżeli jest to przewidziane w szczegółowej normie handlowej).
Informacje o wynikach kontroli planowej przeprowadzonej przez WIJHARS w Lublinie w II kwartale 2011 roku w zakresie prawidłowości znakowania jaj pochodzących od kur zielononóżek kuropatwianych.
- Cel kontroli:
Sprawdzenie prawidłowości znakowania jaj pochodzących od kur zielononóżek kuropatwianych w zakładach znajdujących się na terenie woj. lubelskiego.
- Zakres kontroli:
Kontrola objęto trzy firmy z terenu woj. lubelskiego zajmujące się klasyfikacją i pakowaniem jaj pochodzących z produkcji własnej oraz zajmujące się pakowaniem sklasyfikowanych jaj pochodzących z zakupu, w zakresie:
- znakowania jaj – 9 partii (42 962 szt.);
- opakowań jednostkowych – 7 partii
- kontroli dokumentacji.
- Wyniki kontroli:
W wyniku kontroli ustalono, że tylko jedna z trzech firm klasyfikowała i pakowała jaja pochodzące z produkcji własnej, natomiast pozostałe zakłady zajmowały się pakowaniem sklasyfikowanych jaj pochodzących z zakupu.
Kontrola znakowania jaj – nie stwierdzono nieprawidłowości.
Kontrola znakowania opakowań jednostkowych:
- wniesiono uwagi w stosunku do jednej partii zapakowanych jaj ponieważ termin przydatności do spożycia określono podając w kolejności rok, miesiąc, dzień (zamiast: dzień, miesiąc, rok);
- nie stwierdzono produktów, których oznakowanie nawiązywałoby do produktów rolnictwa ekologicznego;
- nie stwierdzono opakowań z jajami oznakowanych dodatkowymi informacjami sugerującymi, że w zakładzie odbywa się pakowanie jaj ekstra lub „ekstra świeżych”;
- w żadnym z kontrolowanych zakładów nie stwierdzono opakowań jednostkowych z jajami, na których zawarte byłyby informacje sugerujące pochodzenie od kur zielononóżek kuropatwianych lub zawierające oświadczenia zdrowotne informacje między innymi o zawartości cholesterolu.
Kontrola dokumentacji – podczas oględzin dokumentacji handlowej (faktur) dotyczącej obrotu jajami oraz dokumentów potwierdzających pochodzenie jaj nie stwierdzono nieprawidłowości. Wszystkie kontrolowane zakłady dokonały zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno – spożywczymi.
- Sankcje
W wyniku kontroli do jednego z kontrolowanych zakładów wystosowano zalecenia pokontrolne wzywające do usunięcia w terminie 30 dni ujawnionych nieprawidłowości poprzez zamieszczenie daty minimalnej trwałości zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Informacje o wynikach kontroli planowej przeprowadzonej przez WIJHARS w Lublinie w II kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium.
- Cel kontroli:
Sprawdzenie jakości handlowej wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych oraz prawidłowości znakowania.
- Zakres kontroli:
Kontrolą objęto 3 zakłady produkcyjne. Ogółem do badań laboratoryjnych pobrano 12 próbek z 12 partii wyrobów czekoladowych o masie 3094,39 kg, a kontrolą znakowania objęto 13 partii wyrobów czekoladowych
- Wyniki kontroli:
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz w zakresie parametrów fizykochemicznych. Uwagi w zakresie znakowania wniesiono we wszystkich kontrolowanych podmiotach. Zastrzeżenia dotyczyły 3 partii wyrobów czekoladowych tj. 23,1% ogółem skontrolowanych. Nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły głównie:
- niewłaściwego uformowania folii opakowaniowej polegające na jej nieprawidłowym zgrzaniu co uniemożliwiało właściwe odczytanie całej treści opisu dotyczącego składu produktu;
- podania niepełnych danych identyfikujących producenta;
- nie zamieszczeniu określenia „oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne”;
- użyciu przy określeniu daty minimalnej trwałości błędnego sformułowania: „Należy spożyć przed:”;
- zastosowaniu wyrażenia „Waga netto” określając ilość nominalną towaru paczkowanego;
- podaniu przy określaniu terminu przydatności do spożycia błędnej kolejności: rok, miesiąc, dzień;
- wymienienia w składzie produktu lecytyny bez podania jej rodzaju;
- nie wyszczególnieniu w składzie produktu wszystkich użytych składników;
- wyszczególnieniu w składzie produktu składnika, którego w rzeczywistości nie użyto do jego produkcji;
Kontrola dokumentacji – jeden z trzech kontrolowanych podmiotów nie dokonał zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno – spożywczymi do Lubelskiego WIJHARS.
- Sankcje:
- nałożono jeden mandat karny w wysokości 100 zł;
- wydano 1 decyzję administracyjną wymierzającą karę pieniężną na sumę 1 000 zł za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno – spożywczych zafałszowanych;
- do jednej z kontrolowanych jednostek przesłano zalecenia pokontrolne wzywające do usunięcia w wyznaczonym terminie stwierdzonych nieprawidłowości w zakresie znakowania.
Informacja o wynikach kontroli planowej przeprowadzonej przez WIJHARS w Lublinie w II kwartale 2011 roku w zakresie jakości handlowej
przetworów owocowych i warzywnych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium.
- Cel kontroli:
Sprawdzenie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych oraz prawidłowości znakowania.
- Zakres kontroli:
Kontrolą objęto 2 zakłady produkcyjne. Ogółem do badań pobrano 5 próbek z partii
o łącznej masie 5253,22 kg, a kontrolą znakowania objęto 7 próbek reprezentujących 5789,62 kg przetworów owocowych zapakowanych w opakowania jednostkowe – słoiki szklane.
- Wyniki kontroli:
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz w zakresie parametrów fizykochemicznych.. Uwagi w zakresie znakowania wniesiono jedynie
w przypadku jednej partii przetworów owocowych o łącznej masie 176,40 kg (630 szt.), ponieważ etykiety naklejone były w sposób uniemożliwiający odczytanie zapisów dotyczących między innymi składu produktu oraz warunków jego przechowywania. Powyższe ustalenie spowodowało natychmiastowe wycofanie zakwestionowanej partii wyrobu i podjęciu działań korygujących w celu usunięcia uchybień. W wyniku tych działań do powtórnego oznakowania przekazano 7 sztuk opakowań zakwestionowanego produktu
z niewłaściwie naklejonymi etykietami.
Inne ustalenia:
- Kontrola dokumentacji – Obydwa skontrolowane zakłady dopełniły obowiązku zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania i konfekcjonowania artykułów rolno – spożywczych do WIJHARS w Lublinie;
- Skontrolowane zakłady posiadały własne laboratoria zakładowe, w których przeprowadzane były analizy produktów;
- Wykonano zalecenia pokontrolne wystosowane w 2010 roku przez Lubelskiego Wojewódzkiego Inspektora JHARS dotyczące znakowania produkowanych wyrobów gotowych;
- Każdy zakład posiadał wdrożony system HACCP;
- Sankcje:
Nie zastosowano żadnych sankcji ze względu na brak nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych gotowych wyrobów produkowanych przez kontrolowane zakłady, a nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczące jednej partii wyrobów gotowych zostały natychmiast usunięte.